"Czad nie musi zabijać"
W ramach akcji pn. „Czad nie musi zabijać” w dniach 12 – 13
października 2010r.
w godz. 9.00 – 15.00 będzie uruchomiona bezpłatna infolinia pod
nr 800-606-646, obsługiwanej przez dyżurujących specjalistów z
Warmińsko – Mazurskiej Komendy Wojewódzkiej Państwowej Straży
Pożarnej, Wojewódzkiego Inspektoratu Nadzoru Budowlanego w
Olsztynie, Spółdzielni Kominiarz w2 Olsztynie, Oddziału Zakładu
Gazowniczego w Olsztynie. Pod podanym numerem telefonu będzie
można uzyskać niezbędną wiedzę na temat m. in. zasad
bezpiecznego ogrzewania pomieszczeń i zagrożeń związanych z
niewłaściwym eksploatowaniem urządzeń grzewczych.
Zasady właściwego
eksploatowania urządzeń grzewczych
W związku z rozpoczętym okresem grzewczym, przypominamy, że
szczególnie w tym okresie należy zwrócić uwagę na sprawność
instalacji wentylacyjnych i kominowych w użytkowanych budynkach.
W związku z tym:
- przewody kominowe (dymowe, spalinowe i wentylacyjne)
powinny być w czasie ich użytkowania poddawane okresowej
kontroli, co najmniej raz w roku, polegającej na sprawdzeniu ich
stanu technicznego. Kontrolę powinny przeprowadzić osoby
posiadające kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim.
- w obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwa
stałego, ciekłego i gazowego należy usuwać zanieczyszczenia z
przewodów dymowych i spalinowych:
a) od palenisk opalanych paliwem stałym - co najmniej 4 razy w
roku,
b) od palenisk opalanych paliwem płynnym i gazowym - co najmniej
2 razy w roku,
c) od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług
gastronomicznych - co najmniej raz w miesiącu, jeżeli przepisy
miejscowe nie stanowią inaczej. (w obiektach j.w. usuwa się
zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej raz w
roku, jeżeli większa częstotliwość nie wynika z warunków
użytkowych).
Tlenek węgla - czad, jest gazem trującym.
W przypadku przedostania się do układu oddechowego człowieka
wiąże się z hemoglobiną krwinek i hamuje oddychanie tkankowe. W
następstwie długotrwałego oddziaływania na organizm człowieka,
stwarza poważne zagrożenie dla jego zdrowia i życia. Następstwem
ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego
układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał.
Z tlenkiem węgla (czadem) możemy się spotkać podczas
eksploatacji urządzeń gazowych, w których odbywa się proces
spalania gazu przy małej ilości powietrza, a także gdy następuje
niezupełne spalenie gazu.
Na skutek niewłaściwego odprowadzania spalin i dymu z urządzeń
grzewczych czad może być szczególnie niebezpieczny dla zdrowia,
a nawet życia ludzi.
Objawami zatrucia tlenkiem węgla są:
• bóle i zawroty głowy
• osłabienie
• nudności
• zaburzenia pamięci
• utrata przytomności
• śpiączka
W związku z powyższym oraz mając na celu poprawę bezpieczeństwa
pożarowego, podajemy podstawowe zasady postępowania z
urządzeniami grzewczymi:
1. Nie dogrzewaj pomieszczeń kuchenką gazową, ponieważ
długotrwałe palenie się gazu powoduje ubytek tlenu w powietrzu
oraz powstaje niewyczuwalny tlenek węgla (CO), który jest silnie
trujący. Jeżeli przewody wentylacyjne nie zapewniają
odpowiedniej wymiany powietrza może dojść nawet do zatruć
śmiertelnych.
2. Pamiętaj, że butle gazowe w kuchni należy umieszczać w
odległości co najmniej 1,5 m od urządzeń emitujących ciepło, np.
piece, grzejniki (z wyjątkiem zestawów kuchni gazowych). Butle
należy ustawiać pionowo, zabezpieczyć przed upadkiem i
uderzeniem oraz z dala od urządzeń powodujących iskrzenie.
3. Nie należy pozostawiać bez dozoru włączonych urządzeń
grzewczych, np. termowentylatory, grzejniki elektryczne itp. i
innych urządzeń grzejnych (grzałki, czajniki elektryczne,
żelazka, suszarki do włosów itp.).
4. Nie należy włączać urządzeń grzejnych w pobliżu materiałów
palnych (np. cieczy palnych, ubrań, mebli itp.) Nie należy
używać urządzeń elektrycznych z widocznymi uszkodzeniami
przewodu zasilającego. Podłączenie do jednego gniazdka kilku
urządzeń o dużym poborze mocy może spowodować przegrzanie
instalacji elektrycznej.
5. Nie pozwalajmy dzieciom na zabawę łatwo palnymi substancjami,
ogniem i urządzeniami elektrycznymi Nie pozostawiajmy bez dozoru
potrawy na włączonej kuchence. Nie pozostawiajmy dzieci w domu
bez opieki.
Aby uniknąć zatrucia tlenkiem węgla:
- nie zasłaniaj kratek wentylacyjnych i otworów
nawiewowych.
- co najmniej raz w roku zleć firmie kominiarskiej
kontrolę przewodów kominowych: dymowych, spalinowych i
wentylacyjnych,
- dla własnego bezpieczeństwa zamontuj czujnik wykrywający
tlenek węgla w pomieszczeniach, w których masz urządzenia
grzewcze (nie dotyczy urządzeń grzewczych elektrycznych),
- nie dokonuj podłączenia urządzeń grzewczych do przewodów
kominowych bez wymaganej opinii kominiarskiej,
- kontroluj stan techniczny urządzeń grzewczych,
- dokonuj okresowych czyszczeń przewodów kominowych, a
także usuwaj sadzę z pieców węglowych zgromadzoną w osadniku.
PAMIĘTAJ!
Tlenek węgla jest bezwonny!
Jeżeli poczujesz się źle (nudności, zawroty głowy), przebywając
w pomieszczeniach, w których są zamontowane piece węglowe lub
piecyki gazowe, natychmiast opuść to pomieszczenie i dokonaj
jego wietrzenia!
Skontaktuj się w tej sprawie z kominiarzem!
W razie potrzeby skorzystaj z pomocy medycznej!
|