Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z
Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą, Centrum Informacji Europe
Direct Warmia i Mazury ogłosił V. edycję konkursu „Smaki Warmii,
Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
Celem
konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z
obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego,
opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla
na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw
i produktów, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego
regionu.
Uczestnikami/ Uczestniczkami konkursu mogą być mieszkańcy
Województwa Warmińsko-Mazurskiego, tj. osoby fizyczne,
przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby
fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Każdy Uczestnik/
Uczestniczka może zgłosić do konkursu co najwyżej jeden produkt
i jedną potrawę.
Przedmiotem konkursu są produkty i potrawy:
I. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:
a) produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
b) produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
c) napoje regionalne,
d) inne produkty regionalne.
II. Potrawy
Konkurs w części „Potrawy” zostanie przeprowadzony dla dwóch
grup uczestników:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie,
gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i
szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w
tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne
do 5-ciu pokoi gościnnych).
Konkurs przebiegać będzie w III etapach:
Zgłoszenia należy przesłać do 26 października 2010 r.
1. I. etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu
a) uczestnicy indywidualni – przesłanie do 29.10.2010 r.
wypełnionych kart zgłoszenia produktu i potrawy wraz z
załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba
Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax 89 535 48 43,
e-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl;
b) przedsiębiorstwa i szkoły – przesłanie do 29.10.2010 r.
wypełnionych kart zgłoszenia produktu i potrawy wraz z
załączonymi przepisami na adres: Urząd Marszałkowski Województwa
Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul.
Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn, fax 89 521 98 59, e-mail: bjz@warmia.mazury.pl
z dopiskiem „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach
Europy”.
2. II. etap – finały subregionalne konkursu – finały subregionalne odbędą się 06.11.2010 r. w Elblągu, 20.11.2010 r.
w Ełku, 27.11.2010 r. w Szczytnie.
3. 3. III etap – finał regionalny dla laureatów I. miejsc edycji subregionalnych 04.12.2010 r. w Olsztynie.
Podczas finału zdobywcom I., II. i III. miejsca we wszystkich
kategoriach zostaną wręczone nagrody rzeczowe o wartości: I.
miejsce 600 zł, II. miejsce 400 zł, III. miejsce 300 zł.
Więcej szczegółów na:
www.wmirol.org.pl ,
www.europe-direct.olsztyn.pl ,
www.wrota.warmia.mazury.pl ,
www.produktregionalny.warmia.mazury.pl
Załączniki:
1. Regulamin
konkursu

2. Karta
zgłoszeniowa

Anna Turowska
www.powiat.olecko.pl
|