Ogłoszenia Starostwa Powiatowego
26 października 2010 r.

Starostwo  Powiatowe w Olecku


 

Konkurs „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”

Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego wraz z Warmińsko-Mazurską Izbą Rolniczą, Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury ogłosił V. edycję konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.

Celem konkursu jest zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoim rodzaju potraw i produktów, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.

Uczestnikami/ Uczestniczkami konkursu mogą być mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego, tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Każdy Uczestnik/ Uczestniczka może zgłosić do konkursu co najwyżej jeden produkt i jedną potrawę.

Przedmiotem konkursu są produkty i potrawy:
I. Produkty regionalne oceniane w następujących grupach:

a) produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
b) produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
c) napoje regionalne,
d) inne produkty regionalne.

II. Potrawy

Konkurs w części „Potrawy” zostanie przeprowadzony dla dwóch grup uczestników:
a) przedsiębiorstwa (restauracje, zajazdy, masarnie, cukiernie, gospodarstwa agroturystyczne powyżej 5-ciu pokoi gościnnych) i szkoły;
b) osoby fizyczne i organizacje zrzeszające osoby fizyczne (w tym koła gospodyń wiejskich) oraz gospodarstwa agroturystyczne do 5-ciu pokoi gościnnych).

Konkurs przebiegać będzie w III etapach:
Zgłoszenia należy przesłać do 26 października 2010 r.
1. I. etap – nominacja do finałów subregionalnych konkursu
a) uczestnicy indywidualni – przesłanie do 29.10.2010 r. wypełnionych kart zgłoszenia produktu i potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza, ul. Lubelska 43A, 10-410 Olsztyn, fax 89 535 48 43, e-mail: europe_direct@olsztyn.wmirol.org.pl;
b) przedsiębiorstwa i szkoły – przesłanie do 29.10.2010 r. wypełnionych kart zgłoszenia produktu i potrawy wraz z załączonymi przepisami na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Biuro Jakości i Znaków Regionalnych, ul. Emilii Plater 1, 10-562 Olsztyn, fax 89 521 98 59, e-mail: bjz@warmia.mazury.pl
z dopiskiem „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy”.
2. II. etap – finały subregionalne konkursu – finały subregionalne odbędą się 06.11.2010 r. w Elblągu, 20.11.2010 r. w Ełku, 27.11.2010 r. w Szczytnie.
3. 3. III etap – finał regionalny dla laureatów I. miejsc edycji subregionalnych 04.12.2010 r. w Olsztynie.

Podczas finału zdobywcom I., II. i III. miejsca we wszystkich kategoriach zostaną wręczone nagrody rzeczowe o wartości: I. miejsce 600 zł, II. miejsce 400 zł, III. miejsce 300 zł.

Więcej szczegółów na: www.wmirol.org.pl , www.europe-direct.olsztyn.pl , www.wrota.warmia.mazury.pl , www.produktregionalny.warmia.mazury.pl

Załączniki:
1. Regulamin konkursu
2. Karta zgłoszeniowa

Anna Turowska
www.powiat.olecko.pl

 

Wydrukuj tę stronę

J. Kunicki Starostwo Powiatowe w Olecku Ostatnia zmiana: 26-10-2010

Do początku strony