Ogłoszenia Starostwa Powiatowego
26 kwietnia 2012 r.

Starostwo Powiatowe w Olecku


Przyjdź po zdrowie i weź je sobie!

Starostwo Powiatowe i Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku oraz Centrum Zdrowego Odżywiania i Kontroli Wagi zorganizowało w weekendy, tj. 13-15 kwietnia oraz 20-22 kwietnia 2012r. dni pod hasłem „Przyjdź po zdrowie i weź je sobie! ”. Podczas zajęć omawiano zagadnienia z zakresu dietetyki i zdrowego stylu życia. Ogółem z różnych zajęć skorzystało ok. 50 osób.
Jurata Jurkun z Centrum Zdrowego Odżywiania i Kontroli Wagi podczas zajęć mówiła o roli wody, protein i węglowodanów w diecie człowieka. Zwróciła uwagę, że obecnie za dużo spożywamy mięsa, wędlin, tłuszczu, pieczywa, słodyczy, soli i cukru oraz konserwantów. Natomiast za mało witamin, minerałów, białka roślinnego, błonnika i ziół oraz wody. Wzrastające nasilenie nadwagi i otyłości, związane jest z wieloma chorobami. W wyniku nieprawidłowego odżywiania: 60% Polaków ma nadwagę, 3 mln osób choruje na cukrzycę, 18 mln cierpi na niedobór witamin. Każdego roku: 250 tys. osób umiera na zawał, 70 tys. umiera na nowotwory, a 52% przypadków śmierci jest uwarunkowane złym odżywianiem.
W trakcie zajęć chętni dokonali pomiaru wagi i tkanki tłuszczowej. Ogromne zainteresowanie wzbudziła możliwość wyliczenia wieku biologicznego, który jest odzwierciedleniem stanu naszego organizmu. To właśnie wiek biologiczny decyduje ile lat przeżyjemy, może nie pokrywać się z naszym wiekiem metrykalnym (faktycznym).
Magdalena Kalejta - technolog żywności poinformowała, że warzywa i owoce powinny być spożywane w 3–5 porcjach pożywienia dziennie, bowiem, mają ogromny wpływ na nasze zdrowie. Zalecane spożycie wynosi ok. 800 g/dzień.
Z tajnikami kuchni śródziemnomorskiej zapoznała uczestników Marzena Pojawa – Grajewska i Celina Bronikowska - Chudy. Kuchni znanej na całym świecie i cenionej za dobry wpływ na organizm człowieka. Podczas warsztatów uczestnicy pod okiem instruktorów przygotowywali zdrowe soki owocowe i dania kuchni śródziemnomorskiej. Podczas zajęć uczono carvingu, tj. sztuki tworzenia dekoracji z warzyw i owoców. Wskazano sposoby, jak kolorowo, pysznie i oryginalnie może być na stole na co dzień i od święta.
Podczas zajęć fitness prowadzonych przez Paulinę Taraszkiewicz uczestnicy nauczyli się jak dbałość o ciało i umysł poprzez różne formy ruchu dostosowane do potrzeb i możliwości ćwiczącego.
Pod okiem Sylwii Ferenc fizjoterapeutki uczestnicy poznali Nordic Walking – sport, polegający na marszu z kijami, nad wyraz łagodny i prosty do opanowania. Instruktorka poinformowała, że dzięki regularnym treningom m. in. można osiągnąć wspaniałą sprawność sercowo-naczyniową, zredukować nadciśnienie, poziom cukru i cholesterolu we krwi, złagodzić lub usunąć sztywność wokół szyi i barków u ludzi siedzących godzinami przy komputerze oraz zestresowanych codziennymi problemami.
Dorota Stypułkowska - fizjoterapeutka zabrała uczestników na wycieczkę rowerową. Podczas której podziwiano uroki przyrody i korzystano z dobroczynnego wpływu energii słonecznej i świeżego powietrza.

Halina Kasicka
www.powiat.olecko.pl

Więcej fotografii

 

 

J. Kunicki Starostwo Powiatowe w Olecku Ostatnia zmiana: 26-04-2012

Do początku strony