Przyjdź po zdrowie i weź je sobie!
Starostwo Powiatowe i Zespół Szkół Licealnych i
Zawodowych w Olecku oraz Centrum Zdrowego Odżywiania i Kontroli Wagi
zorganizowało w weekendy, tj. 13-15 kwietnia oraz 20-22 kwietnia 2012r. dni pod
hasłem „Przyjdź po zdrowie i weź je sobie! ”. Podczas zajęć omawiano
zagadnienia z zakresu dietetyki i zdrowego stylu życia. Ogółem z różnych zajęć
skorzystało ok. 50 osób.
Jurata Jurkun z Centrum Zdrowego Odżywiania i Kontroli Wagi podczas zajęć mówiła
o roli wody, protein i węglowodanów w diecie człowieka. Zwróciła uwagę, że
obecnie za dużo spożywamy mięsa, wędlin, tłuszczu, pieczywa, słodyczy, soli i
cukru oraz konserwantów. Natomiast za mało witamin, minerałów, białka
roślinnego, błonnika i ziół oraz wody. Wzrastające nasilenie nadwagi i otyłości,
związane jest z wieloma chorobami. W wyniku nieprawidłowego odżywiania: 60%
Polaków ma nadwagę, 3 mln osób choruje na cukrzycę, 18 mln cierpi na niedobór
witamin. Każdego roku: 250 tys. osób umiera na zawał, 70 tys. umiera na
nowotwory, a 52% przypadków śmierci jest uwarunkowane złym odżywianiem.
W trakcie zajęć chętni dokonali pomiaru wagi i tkanki tłuszczowej. Ogromne
zainteresowanie wzbudziła możliwość wyliczenia wieku biologicznego, który jest
odzwierciedleniem stanu naszego organizmu. To właśnie wiek biologiczny decyduje
ile lat przeżyjemy, może nie pokrywać się z naszym wiekiem metrykalnym
(faktycznym).
Magdalena Kalejta - technolog żywności poinformowała, że warzywa i owoce powinny
być spożywane w 3–5 porcjach pożywienia dziennie, bowiem, mają ogromny wpływ na
nasze zdrowie. Zalecane spożycie wynosi ok. 800 g/dzień.
Z tajnikami kuchni śródziemnomorskiej zapoznała uczestników Marzena Pojawa –
Grajewska i Celina Bronikowska - Chudy. Kuchni znanej na całym świecie i
cenionej za dobry wpływ na organizm człowieka. Podczas warsztatów uczestnicy pod
okiem instruktorów przygotowywali zdrowe soki owocowe i dania kuchni
śródziemnomorskiej. Podczas zajęć uczono carvingu, tj. sztuki tworzenia
dekoracji z warzyw i owoców. Wskazano sposoby, jak kolorowo, pysznie i
oryginalnie może być na stole na co dzień i od święta.
Podczas zajęć fitness prowadzonych przez Paulinę Taraszkiewicz uczestnicy
nauczyli się jak dbałość o ciało i umysł poprzez różne formy ruchu dostosowane
do potrzeb i możliwości ćwiczącego.
Pod okiem Sylwii Ferenc fizjoterapeutki uczestnicy poznali Nordic Walking –
sport, polegający na marszu z kijami, nad wyraz łagodny i prosty do opanowania.
Instruktorka poinformowała, że dzięki regularnym treningom m. in. można osiągnąć
wspaniałą sprawność sercowo-naczyniową, zredukować nadciśnienie, poziom cukru i
cholesterolu we krwi, złagodzić lub usunąć sztywność wokół szyi i barków u ludzi
siedzących godzinami przy komputerze oraz zestresowanych codziennymi problemami.
Dorota Stypułkowska - fizjoterapeutka zabrała uczestników na wycieczkę rowerową.
Podczas której podziwiano uroki przyrody i korzystano z dobroczynnego wpływu
energii słonecznej i świeżego powietrza.
Halina Kasicka
www.powiat.olecko.pl