W okresie grzewczym zdarzają się zatrucia tlenkiem węgla. Zwracaj więc uwagę na sprawność instalacji wentylacyjnych i kominowych w budynkach.
Pamiętaj, że przewody kominowe, to jest dymowe, spalinowe i wentylacyjne, powinny być poddawane kontroli co najmniej 1 w roku. Ma ona na celu sprawdzenie ich stanu technicznego. Powinny ją przeprowadzić osoby, które posiadają kwalifikacje mistrza w rzemiośle kominiarskim.
W obiektach, w których odbywa się proces spalania paliwem stałym, ciekłym czy gazowym, dbajmy o to, by usuwać zanieczyszczenia z tych przewodów.
Od palenisk opalanych paliwem stałym usuwajmy je co najmniej 4 razy w roku, a paliwem płynnym i gazowym co najmniej 2 razy w roku.
Natomiast od palenisk zakładów zbiorowego żywienia i usług gastronomicznych co najmniej 1 w miesiącu. Jeśli przepisy miejscowe nie stanowią inaczej. W obiektach tych usuwa się zanieczyszczenia z przewodów wentylacyjnych co najmniej 1 w roku. Jeśli większa częstotliwość nie wynika z warunków użytkowych.
Tlenek węgla, zwany czadem, jest gazem trującym. W przypadku przedostania się do naszego układu oddechowego wiąże się z hemoglobiną krwinek i hamuje oddychanie tkankowe. W wyniku długiego oddziaływania na nasz organizm stwarza poważne zagrożenie dla jego zdrowia i życia. Następstwem ostrego zatrucia może być nieodwracalne uszkodzenie ośrodkowego układu nerwowego, niewydolność wieńcowa i zawał.
Z tlenkiem węgla spotykasz się podczas eksploatacji urządzeń gazowych, w których odbywa się proces spalania gazu przy małej ilości powietrza, a także gdy następuje niezupełne spalenie gazu.
Na skutek niewłaściwego odprowadzania spalin i dymu z urządzeń grzewczych czad może być szczególnie niebezpieczny dla naszego zdrowia czy życia.
Objawami zatrucia tlenkiem węgla są: bóle i zawroty głowy, osłabienie, nudności, zaburzenia pamięci, utrata przytomności, śpiączka.
Zapamiętaj podstawowe zasady postępowania z urządzeniami grzewczymi.
Nie dogrzewaj pomieszczeń kuchenką gazową. Długotrwałe palenie się gazu powoduje ubytek tlenu w powietrzu. Powstaje niewyczuwalny tlenek węgla (CO), który jest silnie trujący. Jeśli przewody wentylacyjne nie zapewniają odpowiedniej wymiany powietrza może dojść nawet do zatruć śmiertelnych.
Butle gazowe w kuchni umieszczaj w odległości co najmniej 1,5 m od urządzeń emitujących ciepło, np. piece, grzejniki, z wyjątkiem zestawów kuchni gazowych. Ustawiaj je pionowo. Zabezpieczaj przed upadkiem i uderzeniem oraz z dala od urządzeń powodujących iskrzenie.
Nie pozostawiaj bez dozoru włączonych urządzeń grzewczych i grzejnych, np. termowentylatory, grzejniki i czajniki elektryczne, grzałki, żelazka, suszarki do włosów.
Nie włączaj urządzeń grzejnych w pobliżu materiałów palnych, np. cieczy palnych, ubrań, mebli. Nie używaj urządzeń elektrycznych z widocznymi uszkodzeniami przewodu zasilającego. Podłączenie do 1 gniazdka kilku urządzeń o dużym poborze mocy może spowodować przegrzanie instalacji elektrycznej.
Nie pozwalaj dzieciom na zabawę łatwopalnymi substancjami, ogniem i urządzeniami elektrycznymi. Nie pozostawiaj ich w domu bez opieki.
Nie pozostawiaj bez dozoru potrawy na włączonej kuchence.
Aby uniknąć zatrucia tlenkiem węgla:
- nie zasłaniaj kratek wentylacyjnych i otworów nawiewowych;
- co najmniej 1 w roku zleć firmie kominiarskiej kontrolę przewodów kominowych: dymowych, spalinowych i wentylacyjnych;
- dla własnego bezpieczeństwa zamontuj czujnik wykrywający tlenek węgla w pomieszczeniach, w których masz urządzenia grzewcze; nie dotyczy urządzeń grzewczych elektrycznych;
- nie dokonuj podłączenia urządzeń grzewczych do przewodów kominowych bez wymaganej opinii kominiarskiej;
- kontroluj stan techniczny urządzeń grzewczych;
- dokonuj okresowych czyszczeń przewodów kominowych i usuwaj sadzę z pieców węglowych zgromadzoną w osadniku.
Tlenek węgla jest bezwonny.
Jeżeli poczujesz się źle: nudności, zawroty głowy, gdy przebywasz w pomieszczeniach, w których są zamontowane piece węglowe lub piecyki gazowe, natychmiast opuść to pomieszczenie i dokonaj jego wietrzenia.
Skontaktuj się w tej sprawie z kominiarzem.
W razie potrzeby skorzystaj z pomocy medycznej.