Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych (ZSLiZ) w Olecku realizuje projekt „Przystanek Grecja na drodze do rozwoju” ze środków Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i Szkolenia Zawodowe.
W ramach podsumowania tego projektu młodzież tej szkoły zaprosiła uczniów I Liceum Ogólnokształcącego w Olecku im. Jana Kochanowskiego w Olecku z nauczycielami na wspólne gotowanie i biesiadowanie.
Podczas warsztatów pod tytułem: Przez żołądek do … Grecji młodzież obu szkół spróbowała swoich sił w kuchni. W niej królowały oczywiście smaki kuchni śródziemnomorskiej. Na stole pojawiły się owoce morza, które były podane w sosie śmietonowo-jogurtowym z makaronem i carpaccio z buraka.
Na deser przygotowali oni i zaserwowali tradycyjne ciasto greckie z dużą ilością orzechów, czyli karydopita.
Aby smaki łączyły się jak należy, swoją wiedzą i pomocą dzieliła się z uczniami Starosta Olecki Marzanna Pojawa-Grajewska i p. o. Dyrektora ZSLiZ w Olecku Urszula Nartowicz.
Zdjęcia: archiwum ZSLiZ w Olecku.