Zorganizowaliśmy akcję informacyjno-edukacyjną, która dotyczyła wpływu higieny jamy ustnej na zdrowie całego naszego organizmu.
W spotkaniach z zakresu profilaktyki uczestniczyło 775 osób. Byli to uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych, Liceum Ogólnokształcącego, Zespołu Szkół Technicznych, Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Dzieci Głuchych i pracownicy naszego urzędu.
Poprowadziła je dyplomowana higienistka stomatologiczna Dorota Skrocka. Przekazała nam mnóstwo wiedzy o zdrowiu i prawidłowej higienie jamy ustnej.
Dowiedzieliśmy się, że próchnicę zębów wywołują bakterie. Jest to choroba zaraźliwa. Polega ona na stopniowym rozkładzie tkanek zębowych, co prowadzi do ubytków w szkliwie i zębinie.
Główne przyczyny próchnicy to spożywanie pokarmów i napojów, które zawierają cukry i nieodpowiednia higiena jamy ustnej.
Biofilm to tak zwana płytka nazębna. Zawiera ona bakterie, które odżywiają się pokarmem spożywanym przez nas każdego dnia. Rozrastająca się płytka sprawia, że zdrowie zębów i dziąseł jest zagrożone, jak też i całego organizmu.
PH jamy ustnej niższe od 7,0 jest bardziej kwasowe. A to sprzyja wzrostowi bakterii odpowiedzialnych za próchnicę.
Pamiętajmy, aby płukać jamę ustnej wodą po spożyciu posiłków, słodkich napoi gazowanych czy soku cytrynowego.
Protokół GBT (Guided Biofilm Therapy) to innowacyjne podejście w higienizacji zębów. Proces wieloetapowy, który pozwala na usunięcie biofilmu, plam i kamienia nazębnego. Pozwala on zapobiec próchnicy i utrzymać zęby w zdrowiu. Jest polecany pacjentom z zapaleniem błony śluzowej, ozębnej i tkanek wokół implantów i leczonych ortodontycznie.
Nie zapominajmy o profilaktycznym przeglądzie uzębienia w gabinecie stomatologicznym raz na 6 miesięcy.
Jak zapobiegać próchnicy?
- Ograniczajmy spożycie słodkich produktów.
- Dobrze bilansujmy dietę.
- Dobrze dobierajmy akcesoria i produkty do czyszczenia zębów, takie jak: szczoteczka, pasta i nić dentystyczna.
- Myjmy zęby co najmniej 2 razy dziennie.
- Regularnie wizyty u dentysty.
Zdjęcia: Halina Kasicka.