W słoneczną niedzielę, 8 września 2024 r., mieszkańcy gminy Kowale Oleckie i goście przybyli na gminne dożynki w Kowalach Oleckich. Zorganizowała je Gmina Kowale Oleckie z Gminnym Centrum Kultury w Kowalach Oleckich. Starosta Olecki Tomasz Kosobudzki i Członek Zarządu Powiatu w Olecku Danuta Maciejewska wzięli w nich udział.
Wydarzenie tradycyjnie rozpoczęło się od mszy świętej. Po niej był przemarsz dożynkowego korowodu na plac. Po oficjalnym otwarciu dożynek, powitaniu gości i przemówieniach odbyła się ceremonia dzielenia się chlebem.
Potem zobaczyliśmy i wysłuchaliśmy występy Prząśniczek, Jarki, Na Przyboś, Onegdaj i Przeroślaków. Zespoły i kapele swoją muzyką i śpiewem porwały publiczność do zabawy, konkursów i tańca.
Dzieci także nie mogły narzekać na nudę. Moc wrażeń czekała ich na dmuchanych zjeżdżalniach. Sporym zainteresowaniem wśród najmłodszych i tych ciut starszych cieszyło się bungee.
O wrażenia kulinarne uczestników dożynek zadbały lokalne koła gospodyń wiejskich (KGW). Na swoich stoiskach raczyły wszystkich pysznymi potrawami. Były te słodkie, jak i wytrawne.
Nie zabrakło też smakowitych konkursów z atrakcyjnymi nagrodami. Kto w nich zwyciężył? Zamieszczamy ich wyniki.
Konkurs kulinarny pod nazwą: Bitwa na pierogi miał 2 kategorie. Były to pierogi mięsne i jarskie. Tu liczył się ich smak, sposób wykonania, receptura i podanie. Starosta Olecki miał przyjemność skosztować tych pierogów. Był jednym z członków Komisji Konkursowej.
I miejsce za pierogi mięsne zdobyła Aneta Kijewska. II miejsce zajęła Anna Dąbrowska, III miejsce – Joanna Jasińska, a wyróżnienie – Mariola Ruszczyk.
W pierogach jarskich zwyciężyła Zofia Dźwilewska. II miejsce zdobyło KGW Sokółczanki, a III miejsce – Marcelina Lampart. Wyróżnienia otrzymali: Janina Jaśkiewicz, KGW Borkowianki, Krystyna Moroz.
W konkursie na najlepszą nalewkę: I miejsce zajęła Helena Anuszkiewicz; II miejsce – KGW Borkowianki, Mariusz Sawośko; III miejsce – Mateusz Misiewicz i Eugenia Malinowska. Wyróżnienia trafiły do KGW Sokółczanki, Joanny Jasińskiej, Janiny Jaśkiewicz, Stanisława Jaśkiewicza. W tych niełatwych zmaganiach liczył się jej smak, klarowność, receptura, sposób wykonania i prezentacji.
Zadanie z zakresu kultury było współfinansowane ze środków Powiatu Oleckiego. Dziękujemy Organizatorom za zaangażowanie w przygotowanie gminnych dożynek. Dziękujemy za Waszą gościnność, zaproszenie i że mogliśmy być częścią tego wydarzenia.
Zdjęcia: Anna Turowska.