Wydział Nauk Informatyczno-Technologicznych Akademii Nauk Stosowanych w Łomży, 7 marca 2025 r., zorganizował finał Konkursu Wiedzy o Bezpieczeństwie i Certyfikacji Żywności Food Expert. To już czwarta jego edycja.
W eliminacjach uczestniczyło 330 uczniów szkół ponadpodstawowych z 3 województw, tj. mazowieckiego, podlaskiego i warmińsko-mazurskiego. Do finału zakwalifikowało się 107 uczestników.
I tu mamy wspaniałą wiadomość. 20 uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Olecku zdobyło tytuł finalisty. Pod względem liczby finalistów nasze I LO w Olecku zajęło I miejsce.
Przedstawiamy finalistów konkursu. Są to uczniowie klasy:
- 2b: Lea Bochińska, Amelia Cybulska, Zuzanna Dobruch, Pola Giełazis, Weronika Gutowska, Marcelina Lewandowska, Dominik Nietubyć, Kalina Rękawek, Michalina Wyszomirska;
- 3b: Maria Banach, Antonina Sołtysiak, Aleksandra Kownacka, Dawid Bielawski, Julia Ćwikowska, Aminata Diarra Truszkowska, Kamila Dziadolik, Maja Predko, Zuzanna Wojnowska, Patrycja Sowul, Weronika Diedik.
Dostali oni zaproszenie do podjęcia studiów na kierunkach Bezpieczeństwo i Certyfikacja Żywności, Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Otrzymali też dodatkowe punkty przy rekrutacji na uczelnie wyższe.
Gratulujemy finalistom. Jesteście ekspertami w tej dziedzinie. Dziękujemy nauczycielce biologii Elżbiecie Orlik-Gogacz za to, że z pasją i zaangażowaniem przygotowała uczniów do konkursu. Jej wsparcie, wiedza i motywacja odegrały tu kluczową rolę w osiągnięciu tego sukcesu.
Brawo dla wszystkich za wspólną pracę, poświęcony czas i zaangażowanie.
Zdjęcie: archiwum I LO w Olecku.