Jakie są smaki kuchni ukraińskiej? Jakie są jej tradycyjne dania?
Mogła się o tym przekonać młodzież z naszych szkół podczas warsztatów kulinarnych. Zorganizowała je, 31 marca 2022 r., Starosta Olecki Marzanna Pojawa-Grajewska. Kulinarna przygoda odbyła się pod hasłem „Dzień kuchni ukraińskiej”.
Staroście Oleckiemu pomogły w tym Panie z Ukrainy – Tetiana Martynenko, Nataliia Shapovalova, Oksana Hubakina i Lilia Dziergun.
W trakcie warsztatów przygotowaliśmy 3 ukraińskie potrawy. Aromatyczny barszcz ukraiński. Chrupiące deruny, czyli placki ziemniaczane. Smakowita zapiekanka z karmelizowanymi jabłkami.
Oczywiście skosztowaliśmy tych wszystkich pyszności.
Serdecznie dziękujemy Paniom z Ukrainy za wspólne gotowanie i podzielenie się z nami ukraińskimi przepisami, a młodzieży za aktywny udział w warsztatach. Podziękowanie kierujemy do Dyrekcji Zespołu Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku za udostępnienie pracowni.
W warsztatach udział wzięli: Wiktoria Biehunik, Kamil Barszczewski, Malwina Wawrzyn z I LO im. Jana Kochanowskiego w Olecku; Anna Sadowska, Dawid Jankowski, Karol Cendrowski z OSW im. św. Filipa Smaldone w Olecku z opiekunem Barbarą Wyrwińską; Kamila Rynkiewicz, Wiktoria Leszczyńska i Anna Jankowska z ZST w Olecku z opiekunem Marzeną Kaplińską; Weronika Chodnicka, Wiktoria Borucińska i Kinga Kruklińska z ZSLiZ w Olecku.
Zdjęcia: Anna Turowska.